VIDEO Termoficare București: ELCEN se pregătește să modernizeze trei centrale
ELCEN a depus trei proiecte pentru modernizarea şi creşterea randamentelor centralelor Progresul, CET Vest şi CET Sud, în valoare de 370 milioane euro. Lucrările ar duce la creșterea eficienţei în exploatare cu 98% și la scăderea prețului gigacaloriei.
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a avut o întâlnire de lucru pe tema furnizării energiei termice în Bucureşti cu ministrul Economiei, Virgil Popescu, şi reprezentanţii ELCEN, la care a participat şi premierul Ludovic Orban.
Dan a spus că din cele aproximativ două miliarde de euro necesare pentru modernizare, o parte va fi acoperită prin proiecte anunţate de Guvern, fiind creat un fond pentru modernizare în acest sens.
El a subliniat că modernizarea centralelor va genera eficienţă economică şi reducerea poluării, pentru care există și un risc de infringement din partea Comisiei Europene.
„Trebuie doar ca noi să ne mişcăm, să facem licitaţiile, contractele şi să lucrăm în viteză”, a spus primarul general.
Potrivit edilului, distribuția agentului termic rămâne cea mai mare problemă. Pentru aceasta, Dan a reamintit că a fost semnat contractul cu Ministerul Fondurilor Europene, de 300 de milioane de euro, iar prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) se vor acorda de către Guvern încă 200 de milioane de euro.
„Domnul prim-ministru ne-a mai promis din PNDR 200 de milioane. Ca să fac un sumar, pe ceea ce înseamnă producţie, trebuie să ne ducem undeva la jumătate de miliard de euro şi azi am făcut un pas mare înainte. Pe ceea ce înseamnă modernizarea reţelei, ne ducem la un necesar de 1,5 miliarde, din care pentru moment avem 0,5 miliarde. Dar, pe acest Fond de modernizare, de care a vorbit şi domnul ministru, există bani pe care Bucureştiul să îi acceseze”, a explicat Nicuşor Dan.
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a precizat că proiectele depuse pe Fondul de modernizare de ELCEN vor fi finanţate începând de anul viitor. El a subliniat că ieșirea din insolvență a ELCEN este „iminentă”.
„Vorbim de o creştere a eficienţei energetice şi a eficienţei în exploatare de la undeva 50% acum spre 97 – 98% după modernizare. Deci, practic, vorbim de o scădere a preţului gigacaloriei, crescând această eficienţă, vorbim de echilibrarea sistemului de încălzire a municipiului Bucureşti”, a spus Popescu.
Mai mult pe ProblemeLocative:
VIDEO Începe reabilitarea a 210 km din sistemul de termoficare
Finanțarea sistemului de termoficare din București, parafată marți
Bani europeni pentru sistemul de termoficare
Analiză Frames: Ce trebuie făcut pentru a salva sistemul de termoficare din București
Ministerul Dezvoltării alocă bani pentru acoperirea pierderilor din rețelele de termoficare
Se mărește plafonul pentru ajutorul de încălzire a locuinței