Administrativ

Transelectrica anunță lucrări și investiții masive în mai multe zone din țară

sistemul energetic național

Transelectrica a actualizat pe pagina sa situația mai multor lucrări în desfășurare, cuprinse în sistemul energetic național (SEN) și a propus includerea în Planul Național de Recuperare și Reziliență (PNRR) a unor proiecte de investiții de importanță națională și europeană.

PNRR are o alocare totală de cca. 31 miliarde de euro.

Printre investițiile propuse de Transeletrica:

  • construirea unor linii electrice de 400 kV din zona de vest a țării, împreună cu retehnologizarea unor stații din această zonă, Reșița și Arad (Axul Banat);
  • construcția liniei electrice de 400 kV de o importanță majoră pentru partea de nord-est a țării, Gădălin-Suceava;
  • un proiect pilot – digitalizarea stației Alba Iulia – prima stație digitală a Transelectrica;
  • modernizarea stației Pelicanul, responsabilă cu evacuarea energiei din zona centralei nucleare de la Cernavodă.  

Aceste proiecte, ce fac parte din închiderea inelului de 400 kV, însumează un cost aproximativ de 1,7 miliarde lei, iar finalizarea lor va duce la sporirea siguranței în funcționarea sistemului energetic național, la dezvoltarea sănătoasă a rețelei de transport a energiei electrice și nu în ultimul rând la interoperabilitatea rețelelor.

Pe de altă parte, Transelectrica a anunțat și că în Unitatea Teritorială de Transport Bacău se lucrează în ritm alert.

Mai multe investiții sunt în derulare, iar în stația Bacău Sud lucrările înaintează, etapa 2 fiind la final.

-Începând cu data de 17 august 2020 încep lucrările și manevrele pentru realizarea PIF etapa 2, modernizare stația Bacău Sud, celulele Uh1, Uh2, Milcov, Letea T3 ( realizare fundații, montare suporți, echipamente primare, cablu si cutii terminale 110 kV, circuite secundare si SCADA).

-Începând cu data de 31.08.2020 vor fi demarate lucrările aferente etapei 3 de modernizare, la finalul căreia Stația 110 kV Bacău va fi complet retehnologizată, ceea ce va aduce un plus de siguranță și continuitate în transportul energiei electrice din Moldova.

Valoarea totală a contractului Bacău Sud este de aproximativ 20.600.000 de lei.

Un alt obiectiv de investiții pentru Transelectrica este „LEA 400 kV dublu circuit Cernavodă – Stâlpu și racord în stația Gura Ialomiței”, parte a primului proiect de interes comun derulat de Transelectrica, „Linia internă dintre Cernavodă şi Stâlpu”. Acest obiectiv de investitii are o valoare de 287 de milioane de lei, iar lucrările de execuție au început în martie 2020, urmând a fi finalizate în decembrie 2021.

Ghid pentru schimbarea furnizorului de energie electrică


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *