Administrativ

Sistemul de termoficare din Timișoara are probleme grave! Fritz a cerut ajutor de la Guvern

Sistemul de termoficare din Timișoara

Sistemul de termoficare din Timisoara se află în impas. Primarul Dominic Fritz a cerut sprijinul Guvernului pentru asigurarea furnizării agentului termic către abonaţii sistemului centralizat de încălzire în această iarnă.

El spune că timișorenii riscă să rămână fără acest serviciu din cauza datoriilor „istorice” şi a penalităţilor companiei COLTERM faţă de distribuitorii de combustibil.

Fritz menţionează, într-o postare pe Facebook, că prefectul judeţului Timiş, Liliana Oneţ, a transmis, la rândul său, cererea primăriei pentru ca Executivul să elibereze banii necesari din fondul de rezervă al Guvernului în acest scop.

„Trebuie să trecem iarna fără întreruperi de căldură şi apă caldă. De aceea am cerut şi sprijinul Guvernului, în urmă cu trei săptămâni, pentru COLTERM, deocamdată fără răspuns. Am reluat discuţiile la Bucureşti, în contextul negocierilor pentru noul guvern, la care particip în acest weekend. (…). Sunteţi 50.000 dintre voi conectaţi la COLTERM şi aproape toate instituţiile din oraş, inclusiv spitalele din prima linie COVID-19. Alţii nu sunt clienţi, dar o bună parte din contribuţiile lor la buget local se duc spre compania locală de termoficare. Nu mi-am dorit să aduc în discuţie ‘greaua moştenire’. Realitatea este că din prima zi de primărie am plătit mai bine de 10% din încasări către COLTERM pentru plata unor datorii uriaşe, penalităţi, facturi la zi ori în avans pentru gaz şi cărbune. Totul ca să nu se oprească căldura şi apa caldă”, afirmă Dominic Fritz.

Edilul precizează că, doar anul acesta, Primăria Timişoara a plătit 82 de milioane lei pentru COLTERM, în timp ce dotările şi echipamentele pentru spitalele timişorene au costat 35 de milioane de lei în 2020. Cu cele 82 de milioane de lei, susţine Fritz, s-ar fi putut dubla volumul de achiziţii de dotări şi echipamente pentru spitale sau s-ar fi putut construi o sală polivalentă cu 5.000 de locuri ori 20.000 metri pătraţi de locuinţe pentru Timişoara.

„Puteam moderniza complet fie Josefin, fie Fabric, zona istorică. Dar nu vom putea folosi aceşti bani pentru comunitate nici în 2021, din cauza datoriilor istorice ale COLTERM. Adevărul este că gaura neagră COLTERM a fost lăsat să crească de mult prea mult timp. Această situaţie nu mai poate continua. Am început discuţii care se află într-un stadiu avansat cu Banca Mondială, cu furnizorii şi creditorii COLTERM, cu ANAF şi cu mai mulţi specialişti financiari pentru redresarea companiei, atât pe termen scurt cât şi pe termen lung. Avem soluţii şi ele pot fi puse în aplicare dacă există bună-credinţă la Guvern şi în rândul consilierilor locali ai Timişoarei, care sunt şi membri în Adunarea Generală a COLTERM. Bună-credinţă şi capacitatea de a privi o problemă nu din perspectiva partidului, ci a interesului public. Politizarea problemei COLTERM nu face decât rău timişorenilor”, menţionează Dominic Fritz.

Unul dintre creditori este E.ON, care ar trebui să primească 50 de milioane de lei de la COLTERM, la care se adaugă și penalitățile de întârziere. În total, aproape 70 de milioane.

Pe același subiect:

Ce s-a reabilitat în București în patru ani de mandat și cât au costat lucrările

Nicușor Dan despre prețul gigacaloriei: Nu putem obliga cetățenii să plătească pierderile din rețea VIDEO

ELCEN le cere scuze bucureștenilor și îi asigură că parametrii pentru agentul termic se vor îmbunătăţi gradual

VIDEO Nicușor Dan promite un call-center funcțional la Termoenergetica

Nicușor Dan: Vor fi sute de avarii la iarnă la Termoenergetica, trebuie să facem un management de avarie

Termoenergetica anunță oprirea apei calde pentru câteva zeci de blocuri din Sectorul 1

După ce i-a lăsat pe bucureșteni fără apă caldă, Termoenergetica anunță că le face reduceri la facturi

Datoriile Termoenergetica către Elcen se apropie de 90 de milioane de euro


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *