Se mărește plafonul pentru ajutorul de încălzire a locuinței

Guvernul vrea să majoreze printr-o ordonanță de urgență ce va fi dezbătută vineri plafonul pentru care se poate primi ajutorul de încălzire a locuinței acordat consumatorilor vulnerabili.
UPDATE: Ordonanța a fost adoptată.
De fapt, Executivul încearcă să îi ajute pe pensionarii care nu se mai încadrau pentru obținerea acestor ajutoare după creșterea punctului de pensie operată în acest an, deși veniturile lor au rămas în continuare mici.
Astfel, se vor încadra și următoarele categorii: cele care au venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure cuprins între 615,1 lei și 800 lei, pentru care se acordă o compensație de 5%. Ajutorul îi vor primi și persoanele singure ale căror venituri se situează între 800 lei şi 1.082 lei, compensarea procentuală fiind de 10%.
Prin proiectul de act normativ, se propune majorarea pragului maxim de venituri până la care se acordă ajutorul pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale, energie electrică şi lemne, cărbuni, combustibili petrolieri, de la 750 lei la 800 lei.
Această majorare se impune şi în cazul încălzirii cu energie termică în sistem centralizat, pentru acest sistem de încălzire, nivelul maxim de venituri fiind stabilit la 786 lei/persoană în cazul familiei şi se propune majorarea la 800 lei, în cazul persoanei singure nefiind necesară majorarea acestei limite, aceasta fiind în prezent de 1.082 lei, conform documentului.
Majorarea veniturilor persoanelor vârstnice începând cu data de 1 septembrie 2020, ca urmare a creșterii valorii punctului de pensie cu 177 lei, respectiv de la 1.265 lei la 1.442 lei. Astfel, o parte dintre persoanele vârstnice nu mai beneficiau de dreptul la ajutorul pentru încălzirea locuinței cu energie termică, gaze naturale, energie electrică și lemne, cărbuni, combustibili petrolieri. Ajutorul de încălzire a locuinței se acorda până la 750 lei în cazul persoanelor care utilizează pentru încălzirea locuinței gaze naturale, energie electrică sau lemne, cărbuni, combustibili petrolieri și cu puțin peste plafonul de 786 lei pentru persoanele care utilizează pentru încălzirea locuinței energie termică în sistem centralizat. În această situaţie, prin suportarea integrală a cheltuielilor legate de încălzirea locuinței veniturile persoanelor vârstnice nu ar mai putea asigura necesarul de trai pe această perioadă, a explicat Guvernul.
Modificările sunt aplicabile actualului sezon rece 2020- 2021.
„În contextul în care, de la data de 1 septembrie 2020, indemnizaţia socială pentru persoanele vârstnice a crescut cu 14%, de la 704 la 800 de lei, măsura era necesară pentru ca acestea să poată beneficia în continuare de protecţie socială din partea statului pentru perioada sezonului rece noiembrie 2020- martie 2021”, anunță Ministerul Muncii, într-un comunicat.
Citește proiectul de Ordonanță aici: gov.ro
Mai mult pe ProblemeLocative:
VIDEO Începe reabilitarea a 210 km din sistemul de termoficare
Finanțarea sistemului de termoficare din București, parafată marți
Bani europeni pentru sistemul de termoficare
Analiză Frames: Ce trebuie făcut pentru a salva sistemul de termoficare din București
Ministerul Dezvoltării alocă bani pentru acoperirea pierderilor din rețelele de termoficare