Administrativ

După 12 ani, se reiau lucrările la Linia Electrică Aeriană Oradea – Bekescsaba

Linia Electrică Aerienă Oradea – Bekescsaba

Transelectrica anunţă semnarea contractului de execuţie a lucrărilor pentru finalizarea tronsonului Oradea Sud – Nădab, parte a Liniei Electrice Aeriene (LEA) 400 kV Oradea – Bekescsaba.

Investiţia ajunge la peste patru milioane de lei numai pentru acest tronson, iar lucrările vor fi realizate în termen de 12 luni de către Electromontaj SA.

Linia Electrică Aerienă Oradea – Bekescsaba, o investiţie totală de peste 83 de milioane de lei, a fost blocat din anul 2008 din cauza unor dificultăţi întâmpinate în procesul de expropriere pe tronsonul Oradea Sud – Nădab.

Astfel, LEA 400 kV Oradea-Bekescsaba a fost dată în folosinţă doar parţial, şi anume tronsonul de dublu circuit, LEA 400 kV Nădab (RO) – Bekescsaba (HU): 60 de kilometri, din care pe teritoriul României 22 de kilometri, simultan cu LEA 400 kV Arad-Nădab.

Tronsonul LEA 400 kV Oradea Sud – Nădab are o lungime totală de 72 km, simplu circuit A şi este realizat parţial. Punerea în funcţiune a tronsonului Oradea Sud – Nădab şi astfel finalizarea LEA 400 kV Oradea – Bekescsaba contribuie la completarea inelului de 400 kV în zona de Vest. Astfel, consumatorii din zona de nord-vest a țării vor beneficia de alimentare cu energie electrică mai sigură și riscuri mai reduse.

LEA 400 kV Oradea-Bekescsaba are o fiabilitate superioară liniilor existente, fiind proiectată în baza unor noi standarde, ce ţin cont de creşterea impactului fenomenelor meteorologice. Finalizarea acestei linii va conduce și la reducerea prețului plătit de consumatorul final, dar și a cheltuielilor Transelectrica. În 2019, costurile privind congestiile în zona de nord-vest s-au ridicat la circa 1,6 milioane de lei, potrivit Transelectrica.

Totodată, va creşte capacitatea de transfer în interconexiune pe direcţia export cu 100 MW, iar pe direcţia import cu 300 MW. Aceasta contribuie la conformarea României la obligaţiile care îi revin din implementarea Regulamentelor UE. În plus, investiţia va avea un rol semnificativ pentru realizarea obiectivului UE de realizare a Pieţei Unice de Energie Electrică Europeană, cu scopul reducerii preţului energiei electrice la consumatorul final.


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *