Actualitate

Opinie: Funcționarii se acoperă cu hârtii fără să răspundă cu adevărat la petiții

Funcționarii se acoperă cu hârtii fără să răspundă cu adevărat petițiilor

Atunci când cel ce este în măsură să ofere proprietarului un răspuns la petiții în conformitate și în termenul stabilit de Legea 196 și nu poate sau nu vrea să pună la dispoziție documentele care au fost solicitate, să formuleze  o soluție la problema prezentată sau pur și simplu să răspundă unor întrebări, își maschează refuzul în spatele unor tehnici care par a fi pe de o parte generalizate, pe de altă parte fără înțeles.

De Florin Munteanu

Am să fac referire strict la conținutul unor astfel de adrese care mi-au fost aduse la cunoștință de diverși  proprietari nemulțumiți de modul în care le-au fost soluționate doleanțele fie de președinți de asociații,  fie de funcționarii publici de la nivelul departamentelor specializate din primării.


Formatul pe care l-am întâlnit cel mai des a fost punerea în pagină a unor articole din Legea 196, fără a avea vreo noimă între ele și fără a rezolva în vreun fel problema petiționarului. Singurul scop este acela  de a umple o pagină doar ca să nu fie transmisă fără conținut. Multe din aceste răspunsuri se termină amintindu-se ori faptul că proprietarii au răspundere juridică față de modul în care este organizată și funcționează asociația, ori dacă se considera prejudiciați au dreptul să se adreseze instanței.

Am mai întâlnit în locul clasicului copy-paste ale unor articole din lege, date o serii de explicații care,  pe lângă faptul că nu-și au locul, sunt formulate uneori fraze care nu respectă cadrul legal. Încă o formă de ocolire a răspunsului direct este cea prin care se menționează faptul că nu există niciun prejudiciu, prin urmare nu se mai pune în discuție îndreptarea sau legalitatea  faptelor care au fost descrise.

Văzând felul în care se structurează unele răspunsuri transmise proprietarilor, mă simt nevoit să fac câteva observații. Din capul locului susțin faptul că doar printr-o expertiză contabilă judiciară se poate  stabili pe parcursul procesului existența sau valoarea unui prejudiciu. Nicio altă persoană sau instituție nu se poate prevala chiar și de lipsa prejudiciului pentru a nu răspunde sau a nu aplica prevederile legale.

Articolele din lege care umplu pagini întregi sunt folositoare doar atunci când proprietarul înaintează o solicitare care nu este în concordanță cu cadrul legal. În rest, cei ce sunt  în măsură trebuie să ofere celui care a făcut sesizarea răspunsuri clare și acolo unde este cazul să se menționeze modalitatea  prin care se va sprijini rezolvarea  situațiilor expuse și eventual măsurile care au fost luate. În afară de instanță, unde se judecă faptele, toți cei care reprezintă și apără interesele legitime ale  proprietarilor nu trebuie decât să se uite în lege și s-o aplice.

Până acum nu au fost  prevăzute în mod obligatoriu  cursuri  pentru cei ce sunt aleși în funcții de reprezentare în cadrul asociațiilor de proprietari. Având în vedere acest detaliu , autoritatea publică locală ar trebui să reprezinte un  factor de echilibru.

Din păcate, mare parte din  răspunsurile  la care am făcut referire au fost date exact de inspectorii ce se află în departamentele specializate din cadrul primăriilor.

Citește și: Opinie: Avem nevoie de o lege care să pună proprietarul pe primul plan

Diferența dintre adunarea generală și acordul de voință, o dilemă pentru Primăria Constanța


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


3 thoughts on “Opinie: Funcționarii se acoperă cu hârtii fără să răspundă cu adevărat la petiții

  1. Ce este de făcut? Prin lege ei sunt primii carora trebuie sa te adresezi și să soluționeze cazurile, numai că nu sunt nici pregătiți și mai sunt și în relații „bune” cu cei pe care ar trebui sa ii verifice. Următorul pas este instanta, însă cei care răspund direct de soluționare nu o fac. Cum sancționăm aceste abateri, neîndepliniri ale Ordinelor de serviciu?

    1. Vă așteptăm cu documente – care vrem să le publicăm ca să arătăm cum (nu) își fac primăriile treaba.

      De asemenea, dacă considerați că s-a încălcat legea sau o hotărâre de consiliu local vă puteți adresa Prefecturii.

  2. Proprietarii de la bloc…o mare problemă nerezolvată în România.Legile nu sunt respectate de cei deveniți presedinti şi administratori la Asociațiile de proprietari.O aberație să prezinți presedintelui asociațkei cererea de verificare a actiiviății,control financiar .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *