Administrativ

FALT: Operatorii de salubritate au obligația de a spăla pubelele

FALT: Operatorii de salubritate au obligația de a spăla pubelele

Federaţia Asociaţiilor de Locatari Timişoara (FALT) informează asociaţiile de locatari/proprietari că, în conformitate cu legislaţia în vigoare, operatorul de salubritate, în speţă RETIM ECOLOGIC SERVICE S.A. Timișoara, are şi obligaţia de a spăla în perioada de vară, de două ori pubelele. Președintele FALT, Petru Olariu, care este și vicepreședinte al Ligii Habitat, a menționat pentru ProblemeLocative.ro că obligația de a spăla pubelele o au operatorii de salubritate din toată țara, și nu doar RETIM. Mai mult decât atât, această îndatorire se aplică pentru toate pubelele, inclusiv ale proprietarilor de case, și nu doar pentru cele ale asociațiilor de proprietari din condominii.

Susții proiectul ProblemeLocative.ro, cumpărând din acest magazin:

trada.ro

Obligația este prevăzută în Ordinul ANRSC nr. 112 din 9 iulie 2007 privind aprobarea Contractului-cadru de prestare a serviciului de salubrizare a localităţilor. La articolul 8, alin s), se arată că operatorul are obligația ”să spele şi să dezinfecteze recipientele de colectare la 15 zile calendaristice în perioada 1 aprilie – 1 octombrie şi la 30 de zile în restul perioadei din an”.

FALT pune la dispoziţie graficul săptămânal de spălare pe străzi, cu ora de începere şi cu controlorul care supraveghează această operaţiune. Deşi această prevedere există de ani de zile, până în vara aceasta nu s-a aplicat, iar Federația consideră acţiunea de spălare şi dezinfectare a pubelelor importantă pentru locatarii din condominii.

”FALT solicită tuturor preşedinţilor si administratorilor care doresc să se implice în această acţiune, să ia cunoştinţă de grafic, să monitorizeze respectarea lui, iar atunci când observă că strada lor e în grafic şi totuşi nu s-au spalat pubelele, să sesizeze în scris RETIM, ADID şi FALT,” se arată într-un comunicat emis de FALT.

Pentru operativitate, FALT recomandă ca sesizările să se facă şi pe telefon, cel mai rapid, pentru a putea interveni la respectarea obligaţiei pe care o are operatorul de salubritate.

Federația precizează că, operaţiunea de spălare se realizează în ziua în care se ridică deşeurile menajere. Întâi se golesc pubelele în maşina obişnuită şi apoi o altă maşină vine din urmă şi spală pubelele. Din acest motiv, recomandă asociaţiilor să nu pună imediat pubelele la loc, până nu se spală, iar dacă nu vine operatorul să le spele să anunţe telefonic imediat la controlor, la RETIM, ADID şi FALT. ”Referitor la obligația operatorului de a pune pubelele la loc, după golire, acolo unde nu se întâmplă aşa ceva, să se facă poze cu data şi ora şi să se sesizeze RETIM, ADID şi FALT cât mai urgent,” se mai arată în comunicat.  

În luna mai, RETIM a anunțat că a dat startul unui program amplu de spălare a pubelelor negre și verzi, în care se depozitează deșeurile reziduale în Timisoara, dar și în județ.

La rândul său, președintele Uniunii Asociatiilor de Proprietari Prahova (UAP), Eugen Cristescu, a declarat pentru ProblemeLocative.ro că această prevedere nu a fost aplicată de Rosal la nivelul județului Prahova. Pentru moment însă, UAPPH și Rosal se războiesc cu privire la colectarea deșeurilor direct din camerele de precolectare ale blocurilor. Momentan, Rosal a primit o decizie favorabilă din partea Tribunalului Prahova care a respins apelul Uniunii ca nefondat. 

La Oradea, RER a cumpărat încă din 2010 un utilaj modern cu care a început acțiunea de spălare periodică a pubelelor.

Și la Brasov, Comprest se laudă că continuă și activitățile de spălare și dezinfecție a platformelor de precolectare.


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *