Administrativ

Războiul pe gunoi din S1 continuă. Armand amenință că va rezilia contractul cu Romprest

Armand amenință că va rezilia contractul cu Romprest

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a declarat că firma de salubritate mai are câteva zile să-şi onoreze obligaţiile contractuale faţă de locuitori, în caz contrar autoritatea locală va rezilia contractul cu Romprest.

„Se dă următorul titlu la televiziunea unui fugar notoriu: `’Înregistrare BOMBĂ, cu Clotilde Armand în problema gunoiului AUDIO!`. Apoi, acest titlu se rostogoleşte pe la toate redacţiile sponsorizate ani la rând de către primăriile pesediste şi Mafia gunoaielor cu bani publici. Şi ce să vezi? Din această înregistrare se aude cum eu declar ceva şocant: compania de salubrizare din Sectorul 1 nu-şi onorează serviciile. Şi asta spune şi Curtea de Conturi. Acum, dacă tot am ajuns la acest capitol prin care unii au impresia că intimidările şi hărţuirea sunt o soluţie, aş vrea să anunţ aici compania de salubrizare că mai are termen câteva zile să-şi onoreze obligaţiile contractuale faţă de locuitorii acestui sector şi să se alăture celorlalte echipe care strâng gunoiul din Sectorul 1. În caz contrar, vom rezilia contractul. Fără alte comentarii”, a scris Clotilde Armand, pe Facebook.

Romprest Service SA consideră că materialul difuzat de televiziune excede natura instituţională a relaţiilor pe care compania ar trebui să le aibă cu autoritatea contractantă. „Conducerea Companiei Romprest Service SA alege să nu comenteze conţinutul celor prezentate şi consideră că, în acest caz, se impune implicarea organelor de stat abilitate. Compania Romprest Service SA va continua demersurile iniţiate în justiţie pentru apărarea drepturilor şi imaginii publice ale companiei, grav afectate prin afirmaţiile şi acţiunile Primarului Sectorului 1. De asemenea, considerăm că Autoritatea Contractantă ar trebui să exprime o poziţie vizavi de afirmaţiile reprezentantului său, Primarul Sectorului 1, astfel încât să putem acţiona în consecinţă”, potrivit unui comunicat de miercuri al Romprest.

Într-un comunicat postat pe 2 decembrie pe site-ul său, Romprest Service SA menţiona că, în urma limitării temporare a activităţilor serviciului, începând cu data de 27 noiembrie, nu a fost limitată colectarea deşeurilor de la asociaţiile de proprietari/locatari şi agenţii economici aflaţi sub contract cu Romprest. Compania refuză însă să mai ridice deșeurile depozitate pe spațiul public, care reprezintă deșeuri necontrolate.

Primăria își angajează avocați

Pe de altă parte, Consiliul Local Sector 1 a aprobat, în şedinţa de marţi, un proiect privind achiziţia de servicii juridice în litigiile rezultate din derularea raporturilor contractuale cu compania de salubrizare Romprest.

„La ora actuală avem patru litigii pe Decizia 100 a Curţii de Conturi privind taxarea la indice nelegal şi recuperarea a 94 de milioane de la compania Romprest. E o decizie din 2016 a Curţii de Conturi şi deja atunci era vorba de a recupera 94 de milioane de lei de la Romprest. Avem nouă litigii pentru executare silită şi avem o somaţie privind neachitarea facturilor din iulie. Acest demers juridic este unul absolut cheie în acţiunea noastră”, a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

Ea a explicat că, în condiţiile în care acest caz presupune competenţe într-un domeniu „extrem de specific”, este nevoie de servicii juridice externe.

În plus, Consiliul Local Sector 1 a mai aprobat, în şedinţa de marţi, un proiect privind constituirea unei comisii mixte de mediere a conflictelor contractuale cu Romprest Servicii SA. Comisia va fi alcătuită din cinci consilieri locali şi funcţionari publici din cadrul aparatului de specialitate, Poliţiei Locale Sector 1, Direcţiei de Utilităţi Publice, Salubrizare şi Protecţia Mediului Sector 1, ADP Sector 1 şi altor instituţii publice locale şi centrale cu atribuţii în serviciul public de salubrizare, precum şi din alţi specialişti numiţi prin dispoziţia primarului Sectorului 1.

Ea a menţionat că o treime din bugetul pe 2021 va merge către Romprest, dacă se menţin facturile la nivelurile actuale.

În ceea ce privește situația gravă a gunoiului, Armand a luat mai multe măsuri – a anunțat începerea unei acțiuni „în forță” de strângere a gunoiului stradal, cu ajutorul ADP, și a creat o aplicația prin care locuitorii pot semnala apariția gunoiului pe spațiul public.

Citește și: Primarul S1 și Romprest intră în conflict. Rezultatul? Sectorul 1 plin de gunoaie!


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *