Administrativ

Bani de la UE pentru rețelele de termoficare și eficientizarea energetică

Statele membre UE ar putea obține fonduri pentru proiecte care sprijină tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic. Aceste proiecte pot include infrastructura energetică şi de transport, rețelele de termoficare, transportul public, măsurile de eficienţă energetică şi infrastructurile sociale, etc.

Comisia Europeană a prezentat o propunere privind o facilitate de împrumut pentru sectorul public, în cadrul Mecanismului pentru o tranziţie justă, care va fi pusă în aplicare în parteneriat cu Banca Europeană de Investiţii.

Facilitatea va fi accesibilă tuturor statelor membre, iniţial pe baza unor pachete financiare naţionale, prin intermediul unor cereri de propuneri care îndeplinesc următoarele criterii: proiectele aduc beneficii teritoriilor identificate într-un plan teritorial pentru o tranziţie justă aprobat; proiectele primesc un împrumut BEI în cadrul facilităţii şi proiectele nu generează suficiente fluxuri de venituri pe piaţă.

Facilitatea va include 1,5 miliarde de euro sub formă de granturi din bugetul UE şi până la 10 miliarde de euro sub formă de împrumuturi din surse proprii ale Băncii Europene de Investiţii. Ea va mobiliza investiţii de până la 25-30 de miliarde de euro pentru a ajuta teritoriile şi regiunile cele mai afectate de tranziţia către o economie neutră din punct de vedere climatic, acordând prioritate celor care au o capacitate mai redusă de a face faţă costurilor tranziţiei.

„Trebuie să ne asigurăm în schimb că tranziţia către o economie neutră din punct de vedere climatic are loc într-un mod echitabil. Propunerea de astăzi este un instrument esenţial pentru asigurarea acestui tratament echitabil, completând eforturile politicii de coeziune de a sprijini regiunile şi cetăţenii cei mai vulnerabili la ajustările necesare pentru tranziţia către o Uniune neutră din punct de vedere climatic”, a declarat comisarul european pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.

Facilitatea de împrumut pentru sectorul public este al treilea pilon al Mecanismului pentru o tranziţie justă (MTJ) şi se înscrie în eforturile Pactului verde european de a crea o economie neutră din punct de vedere climatic în Europa până în 2050.


Vei primi gratuit newsletterul săptămânal ce cuprinde știri exclusive și revista presei despre proprietari, locatari și chiriași, dacă te abonezi aici:


Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *